Pridruži se nam

Svetovno prvenstvo Podčetrtek 2022 (2)

Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko
Terme Olimia, Podčetrtek (26.-29. maj 2022)

Kontakt

Zveza diatonične harmonike Slovenije
ZDHS
Mestni trg 4
3310 Žalec

Klemen Rošer, predsednik ZDHS 
[m] +386 31 428 118
[e] info@zdhs.si

www.zdhs.si

ANONIM.CO

Vzdevek 
Vsebina 
    

ANŽE KREVH prvi državni prvak za pokal Cyrilla Demiana

Ta vikend so v Podčetrtku odmevale diatonične harmonike, saj se je odvijalo 1. državno prvenstvo harmonikarjev za pokal Cyrilla Demiana, ki ga je organizirala Zveza Diatonične harmonike Slovenije. Absolutni zmagovalec je danes dopoldan, po finalnem nastopu postal Anže Krevh.

Na prvem državnem tekmovanju, ki je od petka, 15., do danes, 17. maja potekal v Termah Olimia v Podčetrtku, se je predstavilo 42 harmonikarjev. Včeraj je potekalo tekmovanje od 9. ure zjutraj in vse do 18. ure zvečer. Harmonikarji so v Kongresni dvorani hotela Sotelia nastopili pred strokovno komisijo, v sestavu: Zoran Lupinc, prof. (predsednik), mag. Danijel Šegula, prof., Dean Delgusto, prof., Igor Zobin, prof., Franci Kolar, prof.,.

Tekmovalci so bili razvrščeni v pet skupin, najboljši iz vsake skupine, ki so morali prejeti zlato priznanje, pa so se danes dopoldan še enkrat predstavili v finalu. Pogoje za finalni nastop so izpolnjevali samo trije -Blaž Jamnikar Pukl, Alen Žigart in Anže Krevh, kasnejši absolutni zmagovalec in prvi državni prvak za pokal Cyrilla Demiana.

Vse tri dni je državno tekmovanje imel še zanimiv spremljevalni program.
V petek zvečer je v Klubu Žafran Terme Olimia potekala slavnostna prireditev državnega tekmovanja in pozdrav predsednika Zveze diatonične harmonike, Jerneja Brileja.
Podelili so tudi nagrade natečaja novih skladb za diatonično harmoniko, v programu pa so nastopili: absolutni svetovni prvak Nejc Pačnik ter harmonikarji Stefan Oberhofer (I), Dean Delgusto, Zoran Lupinc, Gottfried Hubmann (A), Robert Goličnik ter ansambel Šepetin družinski ansambel Tonija Sotoška.

V soboto je vzporedno s skoraj celodnevnim tekmovanjem, potelaka še razstava izdelovalcev harmonik: Alpen – generalni pokrovitelj,Rutar, Zupan, Munda, Beltuna, Vox, Goličnik, Müller, Resnik, Butolen in Limex. Na razstavnem prostoru, pri pokrovitelju Zupan harmonike, smo bili prosotni tudi mi, saj ste v živo lahko spoznali Nastjo Perovnik, zmagovalko letošnjega izbora Narodnjakovo dekle, svoje izkušnje iz lanskega leta pa ji je zaupala Klavdija Šuen, Narodnjakovo dekle 2014.
Ob 12. uri je prostor, kjer je potekalo tekmovanje, napolnilo preko 100 harmonikarjev, ki so nastopili ob dnevu intelektualne lastnine in zaščite avtorskih pravic, ki je letos posvečena glasbi, pod geslom „Vstani, zavzemi se, za glasbo gre!“. Zvečer pa se je dogajanje ponovno preselilo v Klub Žafran, kjer je sledil nastop članov Zveze diatonične harmonike Slovenije: Klemen Rošer, Primož Zvir, Robert Goter, Franci Falant, Andrej Rak, Janko Lekše, Viki Ašič, Ansambel Mateja Banovška, Zoran Zorko in Munda Štajerci.

Danes pa je pred finalom potekala slavnostna podelitev nagrad, pozdrav gostov in slavnostnih govornikov: predsednika zveze diatonične harmonike, g. Jernej Brilej, župana občine Podčetrtek, g. Peter Misija, direktorja JSKD, g. mag. Igor Teršar, predsednika avstrijske harmonikarske zveze, g. Werner Weibert ter direktor Term Olimia, g. Florijan Vasle. Zatem je sledila še konferenca predsednika komisije Zorana Lupinca in Deana Delgusta in podelitev priznanj za življenjsko delo častnim članom zveze.

Zveza diatonične harmonike Slovenije je celoten dogodek organizirala na visokem nivoju, deležni so bili številnih pohval, tudi odziv je bil zelo dober, glede na to, da so prireditev pripravili prvič. Z zanosom članov verjamemo, da bomo priča tudi drugemu državnemu prvenstvu harmonikarjev za pokal Cyrilla Demiana. 

Fotogalerija:

 

ZDHS, Mestni trg 4, 3310 Žalec | +386 31 640 485 | info@zdhs.si

ZDHS - Zveza diatonične harmonike Slovenije © 2014-2016. Vse pravice pridržane.