Kontakt

Zveza diatonične harmonike Slovenije
ZDHS
Mestni trg 4
3310 Žalec

Klemen Rošer, predsednik ZDHS 
[m] +386 31 428 118
[e] info@zdhs.si

www.zdhs.si

Facebook

ANONIM.CO

Vzdevek 
Vsebina 
    

DRŽAVNO PRVENSTVO V IGRANJU NA DIATONIČNO HARMONIKO 2020

V soboto, 3.10.2020 je v Bohinjski Bistrici potekalo 6. državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki poteka pod okriljem Zveze diatonične harmonike Slovenije ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Novost letošnjega tekmovanja je bila možnost nastopa v dveh ločenih disciplinah in sicer v disciplini "tradicionalna glasba" ter disciplini "vsa glasba". Nastope so v disciplini "komorne zasedbe" izvedle tudi širše sestave harmonikarje. Oglejte si rezultate državnega tekmovanja 2020!

 

Predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije, Klemen Rošer, je ob zaključku tekmovanja takole strnil občutke. "V zvezi diatonične harmonike Slovenije smo na izvedbo državnega tekmovanja 2020 izjemno ponosni, saj vemo, da to leto kulturo zaznamujejo številni negativni dejavniki in se glavnina prireditev, ki sicer držijo diatonično harmoniko na sceni, odpoveduje. Seveda je tekmovanje potekalo pod pogoji, ki jih določa NIJZ. Slavnostne podelitve nagrad tako nismo naredili na lokaciji ampak smo vse nagrade tekmovalcem poslali naknadno. S tem smo seveda bili prikrajšani za veličastno podelitev ampak kljub temu se mi zdi pomembno, da dogodek ni bil odpovedan in so lahko harmonikarji, ki so se na ta nastop pripravljali mesece in mesece, prišli do izraza, nastopili in z nastopom dosegli bistvo njihovih priprav. Na tem mestu bi se iskreno zahvalil podpredsedniku ZDHS, Nejcu Pačniku, ter vsem ostali članom ZDHS, ki so pri izvedbi projekta pripomogli. Zahvaliti se želim tudi JSKD Republike Slovenije, ki je v ZDHS spoznala kompetentnega partnerja na področju diatonične harmonike in nas  podprla kot enakovreden soorganizator tekmovanja."

Vse tekmovalce, ki so bili razdeljeni po starostnih skupinah je ocenjevala pet članska strokovna žirija v sestavu; Toni Sotošek, Janez Fabijan, prof. Rok Sitar, Primož Zvir in prof. Franci Kolar. V disciplini tradicionalna glasbe je nastopilo 27 tekmovalcev, v disciplini vse glasbe je nastopilo 14 tekmovalcev, nastopil pa je tudi eden harmonikarski duo in sicer v disciplini komornih zasedb.

Tekmovalci so blesteli, o čemer pričajo visoki rezultati. Dosegli so kar 23 zlatih, 17 srebrnih ter 2 bronasta priznanja. 

Absolutna državna prvakinja v disciplini tradicionalne glasbe je postala Danaja Grebenc, absolutni državni prvak v disciplini vse glasbe pa je postal Primož Gnidovec.

 

ZDHS, Mestni trg 4, 3310 Žalec | +386 31 640 485 | info@zdhs.si

ZDHS - Zveza diatonične harmonike Slovenije © 2014-2016. Vse pravice pridržane.